Jdi na obsah Jdi na menu

Být úspěšný pro ostatní a ve stresu nebo být šťastný a tím úspěšný sám pro sebe?

Stále chceme být jen lepší než někdo a mít nejvíc, ale nikdy nechceme být nejlepší sami pro sebe.

 

A mě to nebaví. Přestalo mě to bavit ve chvílích, kdy jsem zjistila, že všichni ti, co se za něčím honí a předhánějí druhé a chtějí být ve všem nejlepší – jsou  sice nakonec lepší než ostatní, ale nejsou šťastní -nikdy. A žít jen z pocitu, že jsem lepší než ostatní? Ne díky.

Možná trochu netradičně začíná tento článek, ale je to téma, které je nám všem blízké. Ať už jste „rebel“ jako já nebo ten, kdo se snaží být ve všem nejlepší, mohlo by vám to něco dát.

 

Byly časy, kdy jsem potřebovala druhým dokazovat, co dokážu. Je to jen pár let zpátky. Všichni mě měli za velkou frajerku, které se všechno daří, která na co sáhne, to se změní ve „zlato“ a která nemá žádný problém, protože je úspěšná. Úspěšná možná, ale spokojená ne.

A tak jsem to přehodnotila. Skončila jsem s něčím, co jsem začala jen proto, abych ostatním dokázala svojí „dokonalost“ a „zářivost“, která – jak jsem si naivně myslela , byla jen spouštěčem něčeho, co mě v budoucí době mělo nepříjemně zaskočit. A ta chvíle je tu. Jsem sice zaskočená, ale ten někdo, kdo utkal můj osud, mě má rád, protože mi do cesty klade jen takové překážky, které z největší části vedou k uvědomění.

 

No a po tom, co jsem si vše uvědomila, vše přehodnotila a ujasnila si svoje cíle, jsem se rozhodla dělat to, co mě bude bavit a naplňovat. Něco, co možná pro ostatní nebude tak atraktivní – i když je to paradoxně daleko atraktivnější v mnoha aspektech – ale prostě něco, co mě udělá šťastnou. Zkuste to taky. Většina těch, kteří se s vámi předhání, nikdy nebude šťastná – ti lidé budou žít z pocitu, že jsou lepší – jejich rodiče budou mít pocit, že to v souboji „mladší generace“ vyhrál ten, kdo byl úspěšnější, ale ve skutečnosti je to ten, kdo byl šťastný. A ne vždy tu ta starší generace bude s námi, jednou přijde čas, kdy mladší budou muset žít svoje životy bez svých rodičů, a jak všichni víme – každý jsme strůjcem svého štěstí.

 

A teď jsem tu zase taková, jaká se snažím být, i když to vždycky úplně nevychází. Učím se žít bez stresu, protože stres je počátkem všeho špatného, všech nemocí, které nás potkají, všech nesnází. Úspěch není předstupněm štěstí a štěstí není předstupněm úspěchu. Ale pokud je někdo opravdu šťastný, tak je zcela jistě úspěšný už jen z toho důvodu, že dokázal udržet štěstí ve svém životě.

 

Přeji vám ŠŤASTNÉ dny,

to totiž pro pocit úspěchu úplně stačí.

 

K