Jdi na obsah Jdi na menu

I v duze může být černá

Ahoj moji milí.

Poslední dva měsíce mě vedou stále ke slepým uličkám. A to je možná ted právě ta doba, kdy mám kolem sebe ty nejdůležitější lidi. Lidi, které jentak někde nepotkáte. Takové ty, co budou dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu dokola pořád poslouchat to samé a stejně budou neustále s vámi.

Celý tenhle rok byl zvláštní. Myslím tedy školní rok, nikoliv rok jako takový, protože samozřejmě běží dál. Musím říct, že se mi hodně dařilo. Ve všem. Ale každá podařená věc, každá barva duhy je vykoupena něčím, co se někdy zdá být spíš jen černé. Může sem patřit ztráta blízké osoby, ošklivá diagnóza, která ničí vaše zdraví a podepíše se negativně i na vaší psychice nebo prostě jen úzkost, deprese, strach. Tenhle rok bych poprvé ale mohla shrnout jediným slovem - ŠŤASTNÝ. Poprvé v životě v něm nebylo nic tak fatálního a děsivého. Možná jen ta jedna jediná věc, kterou si ponesu v hlavě celý život, a která mi při každé další migréně připomene, že stresovat se je zbytečné a ničemu to nepomůže. Nemám já vlastně tak trochu štěstí? Kdo má takový čip na stres, kterým si muže uchránit své zdraví a klidnou duši?

Ve chvílích absolutního štěstí - naposled to bylo včera odpoledne - mi dochází, že si musím opravdu vážit každičké milisekundy toho času. A že vlastně to všechno co cítím je skvělé, protože přesně znám  věci, chvíle a lidi, díky kterým se cítím tak šťastná. Když si s přáteli povídáme o životě a nahráváme hlasité "ho*no" do mobilu, baštíme tunu světozorový zmrzliny, hrajeme žolíky a cpeme se všemožným, čteme si a děláme hlouposti.

Nebo když prostě jentak sedím sama na oblíbeném místě v oblíbeném městě a poslouchám zpěv ptáků a sleduju veverku jak louská oříšek. Poslouchám hudbu, čtu knihu, spím, hraju si se psem. 

Prostě a jednoduše i duha může mít svou černou, ale nesmí jí být moc. Stačí se zamyslet a změnit svůj postoj k lepšímu. Jen silný člověk udělá člověka silným. Mám nakročeno správně. 

Jak snadno vám může život ukázat, že cesta, kterou jste se vydali je nesprávná nebo naopak, úplně ta nejsprávnější!

S láskou,

K