Jdi na obsah Jdi na menu

Konec jedné etapy je začátkem další..

8. 6. 2014

Tentokrát se možná můj článek nebude úplně opírat o optimismus a víru v to, že každý problém je příležitost. Ani o to, že každý je strůjcem svého štěstí. Dokonce ani o to, že život je výsledkem našich myšlenek. Ztráta víry a přehršel špatných myšlenek zapříčiní, že najednou máte hromadu inspirace k psaní hloupostí, článků, písní, básní a všeho možného. Pak si říkáte, že prostě život nestojí jen na několika určitých věcech. Pěkně jste si užili víkend, dokonce jste postávali pod nádherným letním nočním nebem a dívali se na nejkrásnější ohňostroj v historii Vašeho života. Stáli jste tam a napadalo vás, že je to tak správně, že tímhle ohňostrojem s tímhle určitým člověkem zkrátka vymažete veškeré špatné myšlenky, které s ohňostroji souvisí, vzhledem k tomu, že jste takových „akcí“ prožili již víc a teď se vám, ne tak úplně, hodí do souvislých normálních myšlenek. Chcete raději zapomenout nebo přebít určité vzpomínky. A možná se vám to i povede, nebo možná ne. Možná jen čas léčí a opravdu spraví vše, co bolí. A možná že na někoho vyvíjíte úplně zbytečný tlak, protože třeba chcete, aby mu něco došlo, ale pak vám samotnému dojde, že je to opět jen naivní utkvělá představa něčeho, co prostě zkrátka nikdy v životě nebude jiné. A najednou vám dojde i to, že to, co jste dotyčné osobě vyčítali – že vás nebere takového, jakým jste – že vlastně děláte totéž. Nenávidíte ze srdce jeho chyby, nenávidíte všechno to, co dělá špatně, nenávidíte to, jak se chová vůči vám a víte stoprocentně jistě, že by sice mohlo být něco mezi vámi ještě hezké, ale museli byste chtít oba. A tentokrát je vám jasné, že vy prostě nechcete. A pořád dokola je váš život jen o jakémsi uvědomění si něčeho. Pořád dokola v sobě hledáte sílu překonávat překážky a určité situace. A pořád dokola se sami sebe ptáte, proč některé věci jsou takové, jaké jsou.

A pak vám dojde, že předešlý večer byl prostě fajn, a že se musíte pohnout ještě dál, než už jste. Zvláště v případě, jestli jste dotyčnému dali možnost si vybrat, co udělá. A jestli si vybral možnost, kdy raději všechno zahodí a vykašle se na všechno, je to nejspíš ta správná volba. Ale vám už pak nestojí ani za to, abyste zvedli hlavu a přemýšleli o čemkoliv, co se ho týká. Prostě to není někdo, kdo si zaslouží být ve Vašem životě.

Včerejší večer mi ukončil definitivně jednu velkou životní etapu. Bohužel, bohudík, sama nevím. Ale asi je to určitá forma pokračování dalších etap. A tak je přeci jen tenhle článek trochu poučný. Situace jako je tahle se dějí denně, mnohým lidem a mnoho z nich neví, jak se zachovat. Tak snad vám všem bude řešením totéž, co mně. Jít dál. A konečně si vybrat s kým.

S láskou v srdci a omluvou za vylití si svého srdce,

Vaše K