Jdi na obsah Jdi na menu

Lží chráníme své křehké ego

26. 8. 2014

 Lidé lžou. Lžou někdy tolik, že se do svých vlastní lží zamotávají a neví, jak z nich ven. Lžeme ze sobeckosti, lžeme proto, abychom druhým neublížili, kdybychom pravdu řekli, lžeme i proto, abychom prostě jen nemuseli pravdu říct. Pak se ale začneme vymlouvat, že blízkým neříkáme pravdu proto, že nám na nich záleží, že milosrdná lež je mnohdy lepší, než upřímnost, protože pravda přece bolí ne? A je k nevíře, kolik lidí si tohle myslí a jak moc hloupí tedy jsou. Protože když lžeme svým blízkým, když nám nestojí za to, abychom k nim byli upřímní, i když mnohdy bolestně a radši jim milosrdně lžeme, jsme nakonec my těmi, kteří žijí jen jednu velkou lež.

Lež je jako sněhová koule. Z nevinné vločky vzniká lavina, která se pak kvapně řítí dolů a bere sebou vše, co jí přijde do cesty.

Lží chráníme své ego. Jsme totiž tak moc zbabělí, že nedokážeme přiznat pravdu a nést její následky, i kdyby měly být zničující. Někdy je potřeba se prostě problému postavit čelem. A je to myslím lepší, než se z problému vylhat a oddálit následky.

A tak se ptám. Proč jen je lež v životech nás prostých lidí tak moc populární? Proč se s každým vyřčeným slovem musíme zamyslet, zda říkáme pravdu? A proč nejvíce lžou právě ti, kteří tvrdí, že nelžou vůbec, či lhát neumí už jen tím, že tohle tvrdí? Je to hloupá prostá polemika o něčem a zároveň o ničem. Zajímalo by mě, jaký by byl svět bez lží. Jestli lepší, či horší. A kdo vůbec lež vymyslel? Není lež jedním z mnoha hříchů? Půjdeme za lži do pekla? Nebo to jak se na světě chováme nebude mít vliv na nic pozdějšího a prostě se jen všichni ze světa jednoho dne vytratíme a ti, kteří lhali budou litovat, že lhali a ti, kteří nelhali zas naopak?

Co zkusit jeden den vůbec nelhat a říkat jen a jen pravdu a nic než pravdu?

Dokážete to? 

Porvete se s tím?

Nebo budete zase jen sami sobě lhát, že jste celý den vydrželi nelhat ? Vymotáte se někdy ze svých lží? Nebo jim budete prostě stále věřit natolik, že jednoho krásného dne - možná posledního-  opravdu zjistíte, že jste žili jen ve lžích?