Jdi na obsah Jdi na menu

Neztrácet se

Byla to už celkem dlouhá odmlka, že? Není to tím, že by bylo méně času, není to ani tím, že by mě psaní přestalo bavit. Někdy se ale docela ztratíme sami sobě a pak už ani nerozpoznáme, že jsme ztracení. Až tehdy, když nás někdo nakopne – a to třeba i doslova.  Lidé, kteří jsou šťastní, poznali hodně neštěstí. Lidé, kteří jsou moudří, udělali spoustu chyb. Lidé, kteří v sobě mají lásku k druhým, někdy ublížili. Lidé, kteří v nějaké oblasti uspěli, předtím mnohokrát prohráli.  Šťastným, moudrým nebo úspěšným se nikdo nerodí, tím se stává. Svými zkušenostmi, poznáním. Potupením, mizérií, bolestí, srdcolamem, vším zlým, co nešlo odvrátit a srazilo ho na kolena. Nedivme se tomu, protože: „Čím více důležitých lidí ztratíme, tím více si uvědomíme hodnotu těch, kteří nám ještě zůstali. Čím více chyb v životě uděláme, tím poučenější z nich budeme. Čím více nových cest budeme donuceni hledat, tím více jich najdeme.“

A nejlepší věcí na životě je to, že máme možnost si věci uvědomit a podle toho se svým životem nakládat. Je skvělé moci se zamyslet nad tím, co děláme, ať už špatně, či dobře, ale prostě obecně nad věcmi, skutky a činy, které děláme, dělat chceme a nebo si třeba ani neuvědomujeme, že je děláme. A tak tedy píšu, protože mě něco nebo někdo donutil se zamyslet a já se rozhodla, že to co dělám je správné, ale zároveň je potřeba to uchopit za trochu jiné konce, než kdysi. Protože minulost nás může vždy dohnat, protože přítomnost je tady a v budoucnu by se nám to vše mohlo vrátit jako bumerang, který se rozletí přímo proti nám a silně nás udeří do hlavy v případě, že přemýšlíme jako hlupáci a potřebujeme, aby se nám trochu rozsvítilo.

Život jsou vzestupy a pády. Tak jako moře jsou vlny. I každý den je světlo a tma. Tento režim změn má velký smysl. Učí nás citu, vděčnosti a uvědomit si, jak draze se platí každá zkušenost. Jen díky neúspěchům jsme schopni vážit si pak dosažených úspěchů. Změny nás učí pokoře. Méně hledat to, čeho jsme ještě nedosáhli, a více oceňovat to, co jsme již zvládli. Vzestupy a pády nás zkrátka učí porozumět životu.

Jizvy jsou symbolem naší síly!

Vaše K