Jdi na obsah Jdi na menu

Skutečné štěstí

Ahoj moji milí,

dnes jsem si řekla, že by bylo skvělé napsat článek o tom, co mě poslední dobou tolik provází životem. Ano, je to štěstí. Mám hodně štěstí, mám díky tomu i krásně barevný život, samozřejmě čas od času trochu zešedne, někdy i zčerná, ale silou pozitivního myšlení se zase vrátím ke svojí staré dobré duze, kterou mám tak ráda! Všichni bychom chtěli hodně štěstí, dokonce ho i potřebujeme. Nejde jen o samotné štěstí jako takové, co se prožívání týče, ale i o takové to známé - štěstí v oblasti náhod. Pořád si přejeme hodně štěstí vzájemně - k narozeninám, svátku, při svatebních obřadech a po nich, při narození dítěte a při dalších jiných ceremoniích. 

Představy o štěstí jsou ale různé. Někdo štěstí vidí v materiálním dostatku, někdo v tělesných prožitcích, někdo v přátelství, někdo v kvalitně odvedené práci či studiu, jiný v pomoci lidem, dobrých skutcích atp. Vyjmenovávat bych nejspíš mohla nespočet dalších věcí, ale každý si přisuďme sami to, co nás činí šťastnými - dle libosti. 

Znáte pojem pozitivní psychologie? Ta má na štěstí obří vliv! Je to dokonce nové vědecké odvětví psychologie. Zaměřuje se na kladné emoce, kterými jsou láska, radost, naděje, štěstí, ale také na osobnostní vlastnosti a společnost. Ani pozitivní psychologie ale jednoznačně neodpoví na otázku, co je to štěstí! Ale zase, řekněte si to nahlas - POZITIVNÍ! Základ všeho!

Štěstí podle mě ale není jen nějaká jedna vysvětlitelná věc, nýbrž je to několik - ba dokonce spousta věcí kolem nás. Rodina, přátelé, dobré jídlo, kreativita, život naplněný smysluplnou činností, uskutečňování cílů a jejich následné dosažení. Smysluplnost souvisí s našimi hodnotami - tedy i nárazově velmi stresující práce může přinášet dlouhodobý pocit štěstí. 

Dělejte, co vás baví, co cítíte, že byste dělat měli i za cenu selhání a opakování této činnosti stále dokola. Když vás vyhodí ven dveřmi, vraťte se oknem. Když vás vyhodí i oknem, vybudujte tunel pod zemí, podhrabte se, vlezte dovnitř komínem. Prostě se snažte dosáhnout toho, o čem jste přesvědčeni, že vás to učiní šťastnými. Nedělejte nic, co necítíte srdcem jako to správné. Opravdu se vyplatí jít za svými sny! TO JE TOTIŽ ŠTĚSTÍ!

No fakt. 

K