Jdi na obsah Jdi na menu

Štěstí není klíčem k úspěchu

Úspěšný může být totiž úplně každý!

Ahoj všem,

dneska zase trochu neobvykle. Zrovna se učím na zkoušku na LF a rozhodla jsem se, že si trochu zaprokrastinuju  a napíšu po delší době článek. Ten delší čas, který jsem o sobě nedala vědět, byl celkem úspěšný. Dokončila jsem zkoušky na peďáku a řekla si, že tentokrát už dokončím fakt všechno. Jediný problém je, že je to všechno trošku složitější, když nemáte úplně tu správnou oporu. No ale co, zvládnout se dá všechno, tak proč ne tohle.

Život je samé překvapení a samý paradox. Jeden den se hroutíte z něčeho, co si myslíte, že nezvládnete a druhý den se stane něco, co vás naprosto uklidní a řekne vám jediné – ještě to může bejt lepší! Včera jsem totiž neměla moc dobrý den. Dopadly na mě některé věci a obecně prostě nebyl ten den ničím výjimečný ani hezký, i když se snažím na svých dnech vidět ty hezké věci a být pozitivní, někdy to zkrátka není možné. Ale klaplo to a já jsem za to vděčná.

Dá se říct, že včera jsem ukončila jednu krásnou životní etapu – ukončila jsem poslední semestr studia speciální pedagogiky, a i když mě čekají ještě státnice, beru to jako výhru, protože to výhra je. Je to hezký pocit dojít k nějakému cíli, do kterého vás nikdo nenutí a do kterého jste prostě chtěli dojít sami. Do základky nás většinou nutí rodiče, do střední školy nám kecaj taky a všichni prostě chtějí, abychom aspoň odmaturovali, ale vysokou si volíme už většinou sami, protože jsme dospělí a máme svůj vlastní rozum.

A tak když jsem se před rokem rozhodla nedodělat obor, který jsem neměla ráda a byla jsem kvůli tomu v bakalářském programu o rok déle, nelituju ničeho, spíš naopak. S hrdostí si můžu říct, že moje intuice a moje rozhodnutí bylo to nejlepší, které jsem mohla udělat, nikdy není pozdě, dokonce ani ve třeťáku před státnicemi – no i tehdy můžete ukončit studium, pokud jste přesvědčeni, že to nikam nepovede  - a to já sakra byla! A teď jsem ve třeťáku a studuju to, co miluju. A nechci s tím seknout! Takže ať už se na vás lidé dívají, jak chtějí, ať už si závistivé hlavy říkají, co chtějí – vy jste ti, co vyhráli, protože neděláte to, co je správné podle ostatních, ale to, co je správné podle vás. Co na tom, že vás mají lidi plnou hubu! Asi jim holt chutná vaše jméno!

No a všem, kteří nevědí, co se sebou a nedokážou se pohnout z místa přeju, aby nebylo pozdě. A nemusí být. Na některé věci někdy není pozdě nikdy. A být úspěšný může být úplně každý. Stačí, když zahodí pesimismus, přestane házet flintu do žita a hlavně, stačí, když chce! Protože když se chce, tak to jde!

Hezký den!

K